iPad Scholen

Scholen aangesloten op het snelle glasvezelnetwerk

Vijf technologiepartners slaan de handen ineen, om 1.100 scholen binnen het voortgezet onderwijs aan te sluiten op het glasvezelnetwerk. Dit maakt het mogelijk om gebruik te maken van een snellere internetverbinding, bijvoorbeeld om optimaal gebruik te maken van nieuwe apparaten als de iPad. Daarnaast kunnen de scholen clouddiensten af gaan nemen, op basis van een pay-per-use model. De totale investering vraagt maximaal 350 miljoen euro, maar zorgt er aan de andere kant voor dat de scholen net als de iPad scholen klaar zijn voor de toekomst.

Gebruik van de iPad

Het zijn onder andere Imtech, Eurofiber en Cisco die een belangrijke rol spelen binnen het project. Zij zorgen er samen voor dat scholen onder andere de mogelijkheid krijgen om gebruik te maken van de iPad. Ook zonder glasvezel is dat mogelijk, al vallen de verbindingssnelheden vaak tegen en is het bijvoorbeeld lastig om snel een groot aantal nieuwe apps te downloaden. Hier zal verandering in komen op het moment dat meer scholen zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk. De infrastructuur en inrichting hiervan kan een belangrijke update gebruiken, om ook reguliere scholen klaar te stomen voor het gebruik van meer moderne techniek, zoals de iPad.

Andere technologie

De verschillende bedrijven richten een stichting op, om de kosten te kunnen financieren en de scholen de mogelijkheid te bieden optimaal gebruik te maken van de techniek. De stichting probeert van de in totaal 1.100 scholen binnen het voortgezet onderwijs 750 scholen te bereiken, om het project interessant te maken. De stichting denkt dat de eerste resultaten aan het eind van dit jaar al zichtbaar zullen zijn, om de techniek in 2014 vervolgens verder uit te rollen. Wat dat betreft denkt men er grote stappen te kunnen zetten, waardoor het gebruik van de iPad op school alleen maar toe zal nemen.